Wednesday, 2024-12-04, 1:20 AMAna sayfa | Uye ol | Giris

Site menu

Giris

Hosgeldiniz Guest!

Oy ver

Rate my site
Toplam oylama: 24
Bariş manconun hayatı - ForumBariş manconun hayatı - Forum
[ Yeni mesaj · Uye · Forum kurallari · Ara · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: kolaymirc, SPEEDY  
Bariş manconun hayatı
kolaymircDate: Monday, 2008-11-03, 3:42 AM | Message # 1
Admin
Group: Administrators
Messages: 74
Reputation: 0
Status: Offline
Barış Manço

Türkiye'nin ilk Türkçe Slow Müzik Radyosu JoyTurk 'Özel Haftasonu' programında bu haftasonu Barış Manço'ya yer verecek. Sanatçının yaşamından özel anlatımlar ve unutulmaz Barış Manço şarkıları sizlere ulaşacak. Barış Manço'nun eşi Lale Manço ve kardeşi İnci Manço özel anılarını JoyTurk dinleyicileriyle paylaşacak.

Mançozade'lerden Mehmet Abdi bey İstanbul'da bir konağa yerleşmiş ve arkadaşının kızkardeşi olan Nimet Hanım'la evlenmiştir. Yıllar sonra Nimet Hanım, Barış Manço'nun "Gülpembe" şarkısının ilham kaynağı olacaktır... Cumhuriyet devrimlerini yaşayan aile, soyadı kanunu ile birlikte "Mançozade" olan aile adlarını değiştirerek, "Manço" soyadını alırlar. Abdi bey ile Nimet Hanım'ın oğlu Hakkı Bey, Rikkat Uyanık ile evlenir. Hakkı Bey ile Rikkat Hanım'ın ikinci çocuğu 2 Ocak 1943 tarihinde doğan Mehmet Barış Manço'dur. Onlar, Barış Manço, Oktay Manço, Savaş Manço ve İnci Manço olarak dört kardeştiler.

İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarında doğan Barış Manço, ailesinin savaşın bitmesine duyduğu özlem nedeniyle "Barış" isminin kendisine verildiğini söylemektedir.

Barış Manço'nun çocukluğu Kadıköy'de geçmiştir. Aileden gelen yetenekle 2 yaşından itibaren şarkı söylemeye ve Ortaokul 2.sınıf öğrencisiyken de amatör olarak müzikle uğraşmaya başlamıştır. Liseyi bitirince 20 Eylül 1963 tarihinde, önce Paris'e, oradan da Belçika'ya ağabeyi Savaş Manço'nun yanına gider. Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde resim, grafik ve iç mimari okur. Lisede çok başarılı olmayan hatta müzik ve coğrafyadan ikmale kalan Barış Manço, bu okuldan çok iyi bir derece ile; okul birincisi olarak mezun olmuştur. Galatasaray Lisesi'nde başlayan müzik hayatı, Belçika'da da devam etmiştir. Belçika yıllarında dünyaya müzik penceresinden bakmaya başlayan Manço, ilerki yıllarda tüm dünyanın ortak dili olabilecek şarkılar yapacaktı.

Barış Manço, 1969'da yurda döndüğünde, "Dağlar Dağlar" şarkısını yaptı. Barış Manço, Dağlar Dağlar'ı Keban'dan İstanbul'a giderken otobüste dağlara bakarak bestelediğini söylemektedir. Dağlar Dağlar, Barış Manço'nun 10. plağıdır. Sanatçının daha önceden çıkardığı Kars, Antalya ve Karadeniz türkülerinden oluşan plakları vardır. Manço, 1971 yılında Dağlar Dağlar ile Altın plak ödülünü almıştır. Bu şarkı, onun hayatında önemli bir dönüm noktası oldu. Aynı yıllarda görüntüsü değişmekte, müziği ve kıyafetleri ile bir ekol oluşturmaya başladı. Barış Manço, insan ilişkileri konusunda çok iyidir. Bağlantı kuramayacağı hiçbir canlı yok denebilir. Zaten daha sonraki yıllarda da yaptığı bir röportajında; "Kendimi, toplumla diyalog kuran bir iletişim aracı olarak görüyorum" diyecektir. Sanatçı, 70'li yıllarda sıradışı kıyafetleri, takıları, enterasan el hareketleri ve şarkılarına çektiği klipler ile bizleri şaşırtmaya devam eder. Barış Manço, görevinin biraz da şaşırtıcı şeyler yapmak olduğuna inanmıştı. Yıllar geçtikçe bu davranış biçimlerinin onun özgün kişiliği olduğunu daha iyi anlayacaktık.

Barış Manço, 1973 yılında henüz Türkiye'de "video klip" diye bir kavram yokken, ilk klibini "Hey Koca Topçu" parçası için çekmiştir. Takip eden yıllarda, Sovyetler Birliği'nde Kara Sevda ve Domates Biber Patlıcan klipleri yoğun ilgi görmüştür. Sanatçı aynı dönemde, Kurtalan Ekspres ile birlikte Japon-Türk ilişkilerinin 100.yılı kutlamaları için Japonya'da ilk konserini vermiştir. Barış Manço, 1970'lerde 2000'li yılları düşleyerek müzik yapmıştı. 2023 buna örnek bir şarkıdır. 1973 yılında yazılan şarkıya "2023" adının verilmesinin asıl nedeni, Cumhuriyetin 100. yıldönümünün 2023 yılına denk gelmesidir. Barış Manço'nun düşü, bu şarkıyı 2023 yılında bir senfoni orkestrası eşliğinde seslendirmekti. Barış Manço konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullanmıştır: "80 yaşımdayken elimde bastonum, belki kolumda oğlum Doğukan, onun yardımıyla çıkarım sahneye ve senfoni orkestrasına 2023 şarkısını çaldırırım. Bu benim en büyük hayalim" demiştir.

Manço ailesine 19 Mayıs 1981'de Doğukan Hazar, 24 Temmuz 1984'de de Batıkan Zorbey katılır. Dünya çocuklarının Barış abisi, kendi çocuklarıyla da iyi arkadaş olduğunu söylemektedir. Yoğun iş programı çocuklarını ihmal etmesine asla neden olmamıştır. Çocukları için en büyük öğüdü, yaptıkları işin en iyisini severek yapmaları gerektiğidir. Çocukları için tek kaygısının "adam gibi adam"lık konusunda olduğunu dile getiren Barış Manço, doğu ile batının sentezine inanır. Oğullarına da Doğukan ve Batıkan isimlerini koyması, doğu ve batının barış içinde olması dileğinden kaynaklanmaktadır. Barış Manço'ya göre, Türkiye, doğudan bakıldığı zaman batıda, batıdan bakıldığı zaman da doğudadır. Bu konudaki duygularını ise, Japonya konserinde 20.000 Japon'un Türk bayrağı çıkartıp sallamasından televizyon başındaki 60 milyon insanın gözyaşları içinde izlemesi gibi heyecanlanması ve gurur duyması ile ifade eder.

'Önemli olmaktan çok değerli olmayı tercih ediyorum.' diyen Barış Manço, Türkiye'deki en uzun ve en başarılı televizyon programlarını yaptı. 200'den fazla şarkısı ona; 12 altın ve platin albüm ödülü kazandırdı. Şarkıları Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Japonca, İbranice, Fransızca, İngilizce ve Flemenkçe'ye çevrildi. Her ülkede şarkıları çok sevildi. Kongo'daki 12-13 bin kişinin katıldığı konserde "Domates Biber Patlıcan"ı söylerken, Kongoluların koro halinde şarkıya eşlik etmeleri şarkının evrenselliği hakkında bilgi vermektedir. Bu konuya başka bir örnek de Mısır'da yaşanmıştı. Barış Manço, Mısır Televizyonu'nda canlı yayında Dağlar Dağlar'ı Arapça söylemişti, bu programın sonunda Mısırlılar sokağa döküldüğü gibi, program da defalarca tekrarlanmıştı.

En büyük arzusunun ansiklopedilerde yer almak olduğunu söyleyen ve "Barış Manço Müzesi" kurmak isteyen Barış Manço, "20. yüzyılda yaşamış, o yüzyıla damgasını vurmaya çalışan bir Türk'üm, 20.yüzyılın Türk müziğini yapıyorum" demektedir. Müzik ve televizyon hayatında sayısız ödüller alan Barış Manço, 1991 yılında devlet sanatçısı ünvanı, yine aynı yıl Hacettepe Üniversitesi onursal doktora ünvanı, Uluslararası Teknoloji Ödülü, Japonya Uluslararası Kültür ve Barış ödülü, Belçika Krallığı Leopold II Şövalyesi nişanı, Fransız Kültür Bakanlığı Edebiyat ve Sanat Şövalyesi nişanı, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı; Türkmen Vatandaşlığı ödülleri kazanmıştır. Barış Manço, 1999 yılında 31 Ocak'ı 1 Şubat'a bağlayan gece, geçirdiği kalp krizi sonucunda hayata veda etmiştir.

Barış Manço yaşamı boyunca tüm dünya ile aynı dili konuştu. 7'den 77'ye tüm adam olacak çocukların hayatında, onun öğretilerinin ve şarkılarının anlamı büyüktür. 'Barış Manço Moda' diye başlayan adresten her hafta bize umut ve mutluluk göndermeye devam etti. Gülpembe'de özlemi, Dağlar Dağlar'da imkansızı, Can Bedenden Çıkmayınca'da umudu, Kara Sevda'da aşkı, Arkadaşım Eşek'te garip bir hüznü paylaştık. Onun şarkılarında tüm dünya ile selamlaştık. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa ile, Sakız Hanım ve Mahur Bey'le, Süper Babanne ile, dünyalar güzeli Kezban'la tanıştık. JoyTurk ailesi olarak,Barış Manço'ya; 41 yıllık sanat hayatı boyunca, müziğe, yaşama ve barışa kattıkları için bir kez daha teşekkür ederiz.

Attachments: 3714510.jpg (58.4 Kb) · 6389421.jpg (41.2 Kb) · 0830569.jpg (54.3 Kb) · 5578872.jpg (42.4 Kb) · 0874220.jpg (58.7 Kb)
 
kolaymircDate: Monday, 2008-11-03, 3:44 AM | Message # 2
Admin
Group: Administrators
Messages: 74
Reputation: 0
Status: Offline

 
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright MyCorp © 2024 |